KEDİLERİN KRONİK GİNGİVİTİS VE STOMATİTİSLERİ (KEDİLERİN AĞIZ YARALARI)



NEDENLERİ:Belirgin bir nedeni olmamakla birlikte , alta yatan nedenin bağışıklık sistemi yetersizliği olduğu düşünülmektedir. FİV (Kedi Aidsi) , FeLV ( Feline Leucemia virüs), Kronik calisivirüs gibi enfeksiyonlar , bu hastalığı tetikler ve kronikleşmesine neden olurlar. Lezyonlar sekunder olarak bağışık sistemine tepkisel olarak ta gelişebilirler.
BELİRTİLERİ: Ağız içinde özellikle, dişkökü çevresinde yaygın kırmızı ağrlı kızarık lezyonlar. Kedi ağzını açmak istemez. Ağızda zaman zaman veya sürekli bir salya akışı görülür. İştahsızlık ve ağrı, buna bağlı kilo kaybı vardır. Zamanla, diş etlerinde çekilmeler, dişlerde sallanma ve perodontal hastalıklar baş gösterir. İki üç aylık kedilerde çene kemiklerinin dahi etkilendiği, kırıldığı görülmüştür.
TANISI: Proliferatif dokudan alınan biyopsi örneğinde,plazma hücreleri, nötrofiller, Lenfositler, ve histiositlerin dominant oldukları yoğun bir submokuzal,yangısel hücre infiltratı ile karakterize ülseratif mukoza saptanır. Buna LPGS denir. ( Lenfositik plasmasitik gingivostomatitis)
Felv ve Fıv testleri genellikle negatiftir ve calicivirüs dışındaki virüslerin izolasyon isolasyonu çalışmaları genellikle başarısızlıkla sonuçlanır.
TEDAVİSİ : Tedavi Semptomatiktir. Ve “nadiren tamamen” başarıyla sonuçlanır. Dişlerin temizlenmesi, kırık köklerin çıkarılması gerekirse sallanan dişlerin tamamen çekilmesi gerekebilir.
– Duyarlı antibiotikler
– Multivitamin tedavisi
– Clorhexidinli soludyonlar veya ilaçlarla ağız yıkanmalı veya mamaya katılmalı
– Megestrol asetat,tiroidhormon tedavisi
– Levamizol
– Antienflamatuar ilaçlar
– Bölgenin lazer ile yakılması
– İyi kaliteli ve bol proteinli bir beslenme rejimi
– Prognoz iyi değildir, sürekli tedaviyi ve bakımı gerektirir.